Czy chcsz schudnac?


Autor: YoAska
Tagi: chudnac  
05 marca 2010, 21:11

Fiber (błonnika) - kompleks różnych substancji ścian komórkowych roślin jest wygrawerowana i nie wchłania się w xenea błonnik przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.

Wcześniej kojarzono włókien celulozowych i ropy jest celulozy i hemicelulozy. Tak więc wśród grupy substancji z włókna zaczęły być wymieniane:

    
* Celuloza
    
* Pektyna
    
Hemicelulozy *
    
* Lignina
    
* Rubber Factory [1].

Błonnik może odróżnić składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie:

    
* Rozpuszczalne w wodzie:
          
pektyny;
          
hemicelulozy neutralne;
          
Guma (np. b - glukanu);
          
zamek;
          
Polisacharydy z alg;
    
* Nierozpuszczalny w wodzie:
          
celulozy;
          
hemicelulozy ekstrakcji kwasów;
          
ligninę.

Na początku była traktowana jako włókna substancji balastowych, ze względu na niskie wykorzystanie ciała. Później odkryto nowe właściwości mają korzystny wpływ na organizm, który przyczynia się do tego:

    
* Przyspieszenie perystaltyki jelit (wypełnione jelita, pobudza ich ruchy i przyspieszyć przejście substancji przez przewód pokarmowy, co zapobiega zaparciom - ligniny, celulozy);
    
* Rozwój korzystnych bakterii jelitowych;
    
* Low-wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów;
    
* Dystrybucja powoli węglowodany;
    
* Zmniejszenie stężenia glukozy we krwi;
    
* Zmniejszenie uczucia głodu (brzuch pęcznieje - głównie pektyny i celulozy);
    
* Usuwanie szkodliwych substancji z organizmu - toksyn i metali ciężkich;
    
* Wiązanie jonów sodu.

Fiber nie zwiększa wartości energetycznej środków spożywczych. Jedną z jego cech jest zdolność do pęcznienia (wielocukry i ligniny). xenea błonnik cena Spowodowane jest to adsorpcji wody, co wpływa na rozdrobnienie materiału i obróbki cieplnej.

On również zdolność wymiany kationu, które jest zależne od obecności fenolowych grup (w tym ligninowej frakcji) i karboksylową (obecny w pektynowe frakcje i hemicelulozowej). Największe możliwości wystąpienia pektynowe frakcja składa się wyłącznie z uronowych kwasów.

Fiber posiada również właściwości, takie jak żel formacji, które mogą wiązać kwasy żółciowe i adsorpcji ropy [2].

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika 20-40 g błonnika w diecie źródła: warzywa, owoce, ziarna (zboża, otrębów, płatków, ziaren xenea blonnik naturalnego muesli, ryż, chleb razowy i cała pszenica) oraz rośliny strączkowe. Fiber nie zawiera mięso, ryby, mleko, jajka, alkohol, masło, masło i inne tłuszcze.

Możesz również kupić suplementy, które zawierają błonnik (także Polska), która jest zwykle w postaci tabletek lub luzem.

High-fiber diecie jest zalecane przez lekarzy dla chorób takich jak otyłość, cukrzyca, miażdżyca i kamica żółciowa.

Cons-wskazaniem do stosowania wysokobłonnikowej żywności obejmują zapalenie żołądka, trzustki i przewodów żółciowych, zwany brak białka i składników mineralnych, stany zapalne, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, wrzód żołądka i wrzód dwunastnicy, a także chorób zakaźnych.

Nadmierne spożycie błonnika powoduje dyskomfort w jamie brzusznej, jak wzdęcia, bóle brzucha (szczególnie strączkowe) i biegunka (w skrajnych przypadkach może powodować podrażnienie jelit, a nawet kolei) i prowadzi do niedożywienia i braku wapnia, żelaza i cynku.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz